Transformatie door behandeling

Zodra de diagnose Cushing is gesteld, is er een mogelijkheid om de gezondheid en het leven te herstellen. U kunt het dier terugkrijgen waarvan u dacht dat u het aan Cushing had verloren. Door een effectieve behandeling is het mogelijk om de levenskwaliteit van je hond te verbeteren en het risico te verkleinen dat je hond andere aandoeningen ontwikkelt. De behandeling van Cushing verbetert de levenskwaliteit van uw hond, en daarmee ook uw eigen levenskwaliteit.

Wat gebeurt er als we Cushing niet opsporen?

De belangrijkste impact van Cushing is een vermindering van de levenskwaliteit van honden met de aandoening. Aangezien het syndroom van Cushing in de loop van de tijd kan toenemen, zullen de symptomen die uw hond vertoont, bijvoorbeeld vermoeidheid, toename van dorst en binnenplassen, zonder behandeling waarschijnlijk verergeren. Er zijn ook een aantal potentieel levensbedreigende aandoeningen die kunnen optreden als gevolg van het syndroom van Cushing. Deze omvatten

 • Diabetes mellitus
 • Hoge bloeddruk
 • Pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier)
 • Infecties van de nieren en urinewegen
 • Pulmonale trombo-embolie (bloedstolsels in de long)

Trilostane en het syndroom van Cushing

Het Syndroom van Cushing kan met succes worden behandeld met medicijnen, waardoor de gezondheid van uw hond kan worden hersteld. Trilostane is de enige goedgekeurde actieve bestanddeel voor gebruik bij honden. Trilostane vermindert de productie van het hormoon cortisol door de bijnieren.

 • Diabetes mellitus
 • Hoge bloeddruk
 • Pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier)
 • Infecties van de nieren en urinewegen
 • Pulmonale trombo-embolie (bloedstolsels in de long)

Andere behandelsmogelijkheden

Er zijn chirurgische opties voor de behandeling van Cushing. Dit omvat ofwel een operatie in de buik om de aangetaste bijnier te verwijderen, of minder voorkomend, een operatie via de mond het dak van de mond om toegang te krijgen tot de basis van de hersenen - waar de hypofyse zelf dan wordt verwijderd. Alle opties hebben voor- en nadelen, en niet alle opties zullen voor elk huisdier geschikt zijn. Het exacte behandelingsschema voor uw huisdier zal worden bepaald op basis van uw individuele omstandigheden. Wij raden u daarom aan om met uw dierenarts te bespreken wat voor uw huisdier de beste behandeling is.

Heeft de medicatie bijwerkingen?

De medicatie wordt door de meeste honden goed verdragen.

Als uw hond tekenen van ziekte ontwikkelt na inname van trilostane- zoals lusteloosheid, braken, diarree en stoppen met eten, stop dan onmiddellijk met de behandeling en neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Het kan echter zijn dat behandeling andere onderliggende aandoeningen aan het licht brengt die eerder door het teveel aan cortisol werden onderdrukt. Voorbeelden van aandoeningen die kunnen verergeren na behandeling zijn artritis en allergische huidziekte.

Verdere behandeling voor deze aandoeningen kan nodig zijn en wij adviseren u contact op te nemen met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over uw huisdier.

Bekijk de video hieronder om professor Stijn Niessen de mogelijke complicaties van de behandeling te zien uitleggen.

Tips voor het gebruik van trilostane

 • Geef de capsules met voedsel
 • Knoei niet met de capsules
 • Houd de symptomen van Cushing in de gaten.
 • Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als uw hond stopt met eten, drinken of plassen of onwel wordt tijdens het gebruik van trilostane.
 • Was uw handen na gebruik van trilostane
 • Raak de capsules niet aan als u zwanger bent of zwanger wilt worden.
 • Geef geen dubbele dosis als u eerder een dosis bent vergeten. Raadpleeg uw dierenarts
 • Zorg ervoor dat u uw hond de voorgeschreven dosis trilostane blijft geven.

Heeft uw hond een speciaal dieet nodig voor de behandeling?

Het syndroom van Cushing vereist een medische of chirurgische behandeling om succesvol te zijn, en verandering van dieet is niet nodig voor een succesvol resultaat.

Uw dierenarts kan echter wel enige voedingsondersteuning voorstellen, zoals een aangepast Endocrien dieet dat speciaal is afgestemd op honden met een hormonale stoornis.

Voor meer informatie over Dechra's endocriene ondersteuningsdieet klikt u hier

 

Onderzoek de verbetering van je hond

Elke hond zijn ervaring met Cushing - en doseringen trilostane - is anders. Een oogje in het zeil houden bij je hond is essentieel. Ontdek hoe jij en je dierenarts de reactie van je hond op Cushing en de behandeling zullen beoordelen.

Constateer verbetering

Het actieve bestanddeel, trilostane wordt gebruikt voor de behandeling van het syndroom van Cushing. Deze medicatie mag enkel door uw dierenarts voorgeschreven worden. Richt je met vragen tot uw dierenarts.