Onderzoek naar de tekenen van Cushing

Niemand wil dat zijn trouwe viervoeter verdacht wordt van Cushing. Als je hond symptomen vertoont die lijken op onze hoofdverdachten, dan moet je de zaak verder onderzoeken

Rehabilitation through treatment

Irrespective of the cause of Cushing's, the result is always the same - more cortisol is produced than is actually needed by the body. This results in the slow development of a combination of clinical signs that are associated with the condition.

Heb je meer vragen? Hier zijn enkele van de meest voorkomende vragen die we beantwoorden over de conditie van je hond

Tekenen en symptomen

De merkbare tekenen van het syndroom van Cushing lijken sterk op die van het ouder worden, waardoor het moeilijk is de diagnose te stellen en later op te volgen.

De meest opvallende tekenen van het syndroom van Cushing zijn;

  • Overmatig urineren met mogelijk incontinentie
  • Meer drinken (overmatige dorst)
  • Toegenomen eetlust
  • Overmatig hijgen, zelfs in rust
  • Spieruitval en zwakte
  • Lusteloosheid
  • Urineweginfecties (blaasontsteking)
  • Dikke buik
  • Vlekkerige haaruitval, terugkerende huidinfecties

Wanneer uw dierenarts het syndroom van Cushing vermoedt, zal hij bloedonderzoek verrichten om de diagnose te bevestigen.

De cortisolconcentraties fluctueren doorheen de dag, zowel bij gezonde honden als honden met Cushing. Hierdoor kan de diagnose niet gesteld worden door een gewone bepaling van het cortisolgehalte. De twee testen die het meest gebruikt worden om de diagnose van Cushing te stellen zijn de ACTH-stimulatietest en de Low-Dose Dexamethasone suppressietest. Het kan nodig zijn beide tests uit te voeren.

Trilostane

De werkzame stof in de medicatie heet trilostane. Trilostane is een kortwerkend geneesmiddel dat elke dag moet worden toegediend om de klinische symptomen onder controle te houden.

Het wordt aanbevolen je hond zijn medicatie ‘s morgens bij de maaltijd te geven, zodat het gemakkelijk kan worden opgenomen; dit maakt het voor je dierenarts ook gemakkelijker om op het juiste moment na de toediening controletests uit te voeren.

Contacteer uw dierenarts. GEEF NOOIT een dubbele dosis de volgende dag.

Behandeling

De meeste honden zullen hun leven lang elke dag trilostane nodig hebben. Het syndroom van Cushing kan niet worden genezen, maar het kan met trilostane onder controle gehouden worden.

De klinische tekenen van Cushing, zoals lusteloosheid, meer drinken, eten en plassen verbeteren snel, vaak binnen de eerste twee weken van de behandeling. Huidveranderingen, haaruitval en de dikke buik kunnen tot 3 tot 6 maanden duren om te verbeteren.

Volg de vooruitgang van je hond met behulp van je persoonlijke logboek.

Download je logboek

Ja. Het is belangrijk dat uw hond op 10 dagen, 4 weken en 12 weken na de start van trilostane en daarna om de 3 maanden opnieuw naar uw dierenarts gaat voor evaluatie en controle.

Als uw hond op enig moment tijdens het gebruik van trilostane onwel wordt, stop dan met de behandeling en raadpleeg zo snel mogelijk uw dierenarts.

Trilostane wordt door de meeste honden goed verdragen. Als uw hond tekenen van ziekte ontwikkelt terwijl hij trilostane gebruikt, zoals lusteloosheid, braken, diarree en niet eten, stop dan onmiddellijk met de behandeling en neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hond moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen.

 

Het actieve bestanddeel, trilostane wordt gebruikt voor de behandeling van het syndroom van Cushing. Deze medicatie mag enkel door uw dierenarts voorgeschreven worden. Richt je met vragen tot uw dierenarts.