Onderzoek de tekenen van het syndroom van Cushing

Niemand wil dat zijn trouwe viervoeter verdacht wordt van Cushing. Als je hond gelijkaardige symptomen vertoont als onze hoofdverdachten, dan moet je de zaak verder onderzoeken.

Rehabilitation through treatment

Irrespective of the cause of Cushing's, the result is always the same - more cortisol is produced than is actually needed by the body. This results in the slow development of a combination of clinical signs that are associated with the condition.

Misschien hebt u onlangs een verschil opgemerkt in het uiterlijk of het gedrag van uw hond. Het gelukkige, gezonde dier dat u ooit kende, lijkt langzamer te worden. U denkt misschien dat het gewoon ouderdom is, maar het kan ook het syndroom van Cushing zijn.

Dit hoofdstuk beschrijft de meest voorkomende klinische symptomen van Cushing en legt uit waarom ze optreden.

Acht bewijzen voor aanhouding

Vindt u dat uw hond vaker de tuin in moet? Vult u de waterbak meerdere keren per dag bij? Maakt uw hond u 's nachts wakker om te plassen, of heeft hij ongelukjes binnenshuis terwijl hij normaal gesproken goed zindelijk is?

Zo ja, dan bent u niet de enige. De meeste eigenaren van honden met Cushing melden deze bevindingen. De meest voorkomende klinische symptomen van Cushing zijn dat honden veel meer gaan drinken en vaker naar buiten moeten om te plassen.

Het exacte mechanisme hierachter is niet volledig bekend, maar men denkt dat de toename van cortisol de waterheropname in de nieren verstoort. Daardoor wordt er meer urine geproduceerd en moet uw hond vaker plassen.

Omdat uw hond meer plast, verliest hij water. Dit wordt gecompenseerd door meer te drinken. U mag uw hond geen water onthouden als hij meer wil drinken.

Als u merkt dat uw eens zo kieskeurige hond nu al zijn eten en meer opeet, of een gedragsverandering vertoont waardoor hij agressiever en beschermender wordt rond voedsel, dan moet u dit bespreken met uw dierenarts.

Cortisol heeft een directe invloed op de stofwisseling en dus op de honger van uw hond. Wanneer cortisol toeneemt, neemt ook de eetlust toe, en dit kan leiden tot de hierboven beschreven veranderingen.

Er zijn drie redenen waarom een hond met Cushing meer kans heeft op een urineweginfectie:

  1. Overmatige hoeveelheden cortisol in het bloed hebben een negatieve impact op het immuunsysteem van uw hond, waardoor ze vatbaar zijn voor infecties.
  2. De urine van een hond met Cushing is vaak erg verdund en daardoor minder giftig voor bacteriën. Ze kunnen zich gemakkelijker voortplanten, wat leidt tot infecties.
  3. Aangezien de meeste honden zindelijk zijn, vermijden ze waar mogelijk het plassen binnenshuis, wat ertoe kan leiden dat ze grote hoeveelheden urine in hun blaas vasthouden. Dit kan ook leiden tot zwakte in de blaasspier en uw huisdier vatbaar maken voor infecties.

Het is onwaarschijnlijk dat een eenmalige infectie bij een jonge hond het gevolg is van Cushing, maar als u uw dierenarts regelmatig bezoekt met deze symptomen, moet u zeker Cushing vermoeden.

Een toename van de eetlust kan ervoor zorgen dat uw hond aankomt in gewicht, maar het kan er fysiek uitzien alsof hij meer is aangekomen dan de weegschaal laat zien. Dit komt door de omvang van zijn buik.

Een buikje komt voor bij honden met Cushing's door een combinatie van factoren:

  1. Spierzwakte betekent dat de buikspieren uitrekken onder het gewicht van de interne organen van je hond.
  2. Van de organen wordt de lever vergroot en zwaarder - waardoor de buik groter wordt. 
  3. Vet wordt verplaatst naar de buik - waardoor het gewicht dat wordt vastgehouden door de buikspieren toeneemt.
  4. Zoals vermeld onder urineweginfecties, houden honden met Cushing vaak een grote hoeveelheid urine vast in hun blaas, waardoor het gewicht van de buik toeneemt en de buik groter wordt.

Cortisol is een katabool hormoon dat spieren afbreekt. Een toename van cortisol kan dus leiden tot een toename van spierafbraak.

Dit kan betekenen dat het voor uw hond moeilijker is om op te staan, op de bank te springen of de trap op en af te lopen.

Spierzwakte tast het hele lichaam aan, ook de spieren voor de ademhaling. Zwakte van deze spieren kan leiden tot meer hijgen. Ook wordt gedacht dat cortisol een directe invloed heeft op het deel van de hersenen dat de ademhaling regelt.

Wanneer het syndroom van Cushing wordt veroorzaakt door een hypofysetumor, wordt gedacht dat lethargie het gevolg is van een toename van het hormoon ACTH. Cortisol kan ook van invloed zijn op de signalen in de hersenen, waardoor uw hond meer slaapt en minder zin heeft om te bewegen.

Haaruitval komt vaak voor bij honden met Cushing en u kunt merken dat uw hond zijn vacht verliest langs beide zijden van zijn lichaam, over zijn buik en/of langs zijn staart.

Bij sommige honden kan deze haaruitval extreem zijn, waardoor ze alleen nog vacht op hun hoofd en voeten hebben. Bij andere honden kan het subtieler zijn - met tekenen als een doffe vacht, haar dat niet teruggroeit na het scheren of de vorming van mee-eters in de oksels of liezen.

Bij gezonde honden groeit en verliest het haar in een constante cyclus. Bij honden met Cushing vertraagt of stopt deze cyclus helemaal, wat betekent dat haar dat uitvalt niet meer aangroeit.

De huid kan ook dunner worden als gevolg van overmatig cortisol en wanneer dit gecombineerd wordt met een verminderde werking van het immuunsysteem (zoals vermeld in het hoofdstuk over urineweginfecties) kunnen terugkerende huidinfecties ook een probleem worden.

Vermoed je Cushing? Onderzoek het verder.

Niet alle honden reageren op dezelfde manier op Cushing, en je hond hoeft niet noodzakelijk al deze symptomen te vertonen. Wanneer je Cushing vermoedt, is het altijd een goed idee om bij te houden welke veranderingen je ziet in de gewoonten en het gedrag van je hond, zodat je samen met je dierenarts mogelijke problemen kunt onderzoeken.

Onderzoek verder

Het is moeilijk te zeggen welke invloed het syndroom van Cushing kan hebben op het gedrag van elke individuele hond. Zeker is dat het gedrag met betrekking tot eten en drinken kan veranderen, inclusief verhoogde voedselagressie; of het vertonen van sussend gedrag na het bevuilen in huis. Ook lethargie en gebrek aan bewegingstolerantie zijn bekende klinische tekenen van Cushing.

Gedrags- en mentale veranderingen zoals stemmingswisselingen en depressies zijn bekende klinische symptomen van het syndroom van Cushing bij mensen. Ook wordt erkend dat wanneer mensen synthetische corticosteroïden krijgen toegediend (die op dezelfde manier werken als cortisol), dit gedragsbijwerkingen tot gevolg kan hebben. Deze omvatten milde effecten zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid en slapeloosheid, depressie en ernstigere psychiatrische stoornissen zoals psychose en hallucinaties. De effecten bij mensen lijken dosisafhankelijk te zijn en verdwijnen in het algemeen zodra met het geneesmiddel wordt gestopt.

Ja, er zijn vele andere ziekten die tekenen kunnen geven zoals meer drinken en lusteloosheid. Maar hoe meer klinische symptomen je hond vertoont, hoe groter de kans is dat er sprake is van Cushing.

Voorbeelden van andere aandoeningen die zich op soortgelijke wijze als het syndroom van Cushing kunnen voordoen, zijn hormonale aandoeningen zoals een te traag werkende schildklier of suikerziekte, infecties zoals baarmoederontsteking, en orgaanstoornissen zoals een nier- of leveraandoening.

Uw dierenarts zal onderzoeken wat de oorzaak is van de unieke reeks tekenen die uw hond vertoont, en aangezien sommige van de bovengenoemde aandoeningen levensbedreigend kunnen zijn, raden wij u altijd aan uw dierenarts te bezoeken als u zich zorgen maakt over uw huisdier.

 

 

Bewijzen van het syndroom van Cushing

Wanneer uw dierenarts het syndroom van Cushing vermoedt, zal hij een bloed- en urineonderzoek doen om de diagnose te bevestigen. Dit begint meestal met een algemeen gezondheidsonderzoek - dit zijn meer algemene tests waarbij uw dierenarts zal zoeken naar aanwijzingen dat er sprake kan zijn van Cushing.

Cushing vaststellen

Het actieve bestanddeel, trilostane wordt gebruikt voor de behandeling van het syndroom van Cushing. Deze medicatie mag enkel door uw dierenarts voorgeschreven worden. Richt je met vragen tot uw dierenarts.